betekenis

amandelnoten

 

Betekenis ‘Amandel’ 

Onze locatie ligt vlakbij de Mandel. Het zaaltje geeft ook uitzicht op onze amandelboom. Deze boom bloeit al uitbundig in het vroege voorjaar , terwijl de meeste bomen nog slapen. ‘Amandel’ is nieuw, ‘Amandel’ is blij en fris. Het is een positief symbool voor een plek waar creatieve ideeën gonzen en kunnen ontluiken. Waar fijne activiteiten een thuis vinden. Deel je enthousiasme met anderen. Laat je vooral verrassen…

Wist je dat: 

In het oude Rome stond de amandel symbool voor vruchtbaarheid. Geliefden gaven elkaar gesuikerde amandelen en bij huwelijken strooide men amandelen over bruid en bruidegom heen. Lekker toch? Eens iets anders dan rijst. 

In Zweden betekenen amandelen geluk en succes. Rond Kerst verstopt men één amandel in een rijst-of griesmeelpudding. Wie de amandel vindt, is de gelukzak. Hij of zij krijgt niet alleen de amandel maar ook een extra goed jaar cadeau. 

De Chinezen zien in de amandel een symbool van vrouwelijke schoonheid. Ieder zijn smaak. 

In de christelijke symboliek verwijst de amandeltak naar de reinheid van de maagd Maria en de maagdelijke geboorte van Jezus. 

Vincent Van Gogh maakte in 1890 zijn beroemde schilderij “Takken met amandelbloesem”voor zijn broer Theo en zijn vrouw Jo. Hij had net de geboorte van hun eerste kindje Vincent Willem vernomen. Opgetogen schilderde hij dit symbolisch werk want bloeiende amandeltakken kondigen de lente aan.

Maar eigenlijk zijn amandelen ook gewoon supergezond. In feite zijn het geen noten maar pitten. Ze helpen om hart- en vaatziekten te voorkomen, ze zijn cholesterolverlagend en goed voor de bloeddruk, ze bevatten veel vezels en beschermen tegen diabetes. Echte toppertjes dus.

 

van-gogh