Wandelingen met een extra

Amandel werkt samen met enkele goede gidsen. We hebben verschillende thema’s in de aanbieding, leuk voor zowel natuurliefhebbers als voor wie vooral geïnteresseerd is in geschiedenis of weetjes over de streek.
Ook combinaties van modules zijn mogelijk. Combineer bijvoorbeeld een wandeling met een workshop, een concertje of een bezoek. We bieden ook toffe zoektochten aan die vertrekken vanuit Amandel. Contacteer ons voor een programma op maat van je vereniging, familie of vriendengroep! 

Alle begeleide wandelingen die hieronder opgesomd zijn, hebben een start, tussenstop of afsluiting in Amandel. Je kan er genieten van een drankje. Je kan er ook terecht voor koffie met taart, een ontbijt, broodbuffet…
Ook wandelingen die je op eigen houtje maakt, kan je – mits afspraak – combineren met een stop in Amandel.

 

1. Zoektochten

zoektocht met kompas

map-of-the-world-429784__340

duur: 1,5 à 2 uur – niet mogelijk in het donker
voor: teambuilding/familie/vrienden/vereniging

Twee groepen speurneuzen vertrekken vanuit Amandel. Welke groep komt als eerste terug aan? Maar vooral: moeten we links of nemen we rechts? Ontcijfer de instructies aan de hand van heuse kaartleestechnieken en gebruik het kompas. Je krijgt cryptische tekeningen voorgeschoteld, omschrijvingen en allerlei codes. Onderweg zijn er ook opdrachten te vervullen. Je hoeft niet Sherlock Holmes te heten om de weg te vinden. Toch?

 

2. Geheimzinnige avondwandeling: mysterie in de Mandelvallei

foggy-545838__340

voor: groepen van maximum 20 personen, minimum 10

Een geheimzinnige tocht door het duister van de Mandelvallei. Wie durft mee op stap?  Minne Claus vertelt onderweg spookverhalen en legendes die zich afspelen in de omgeving van Amandel. De mysteries van de Mandelvallei zijn gebaseerd op oude volksverhalen uit de streek. Een meeslepende ervaring!

 

3. Tuinwandelingen met natuurgids Trees Deprest

WP_20180525_017

periode: 1 april tot 1 november
duur van de wandeling: 1,5 à 2 uur
voor: groepen van maximum 20 personen, minimum 10

Natuurgids Trees Deprest neemt je mee op een wandeling in de tuin van Amandel zelf. In de tuin is de variatie aan planten, bloemen en bomen groot.  Hierbij kan je kiezen welk thema het meest aan bod komt.  Zo is er een wandeling met het accent op de bloemen en planten van het seizoen.  Als natuurgids zal Trees het hierbij ongetwijfeld ook over kruiden of wilde planten hebben en hun belang voor het dierenleven of voor ons mensen.
Een tweede mogelijkheid is een wandeling met de focus op bomen want de tuin van Amandel telt een grote variëteit aan prachtige bomen, zowel inheemse als uitheemse.
Indien gewenst, kan Trees aan beide wandelingen een literair tintje geven met af en toe een vleugje poëzie of een citaat.

4. Landschapswandeling met natuurgids Trees Deprest

teeuwkesbrugclaerhoutwilly

periode: hele jaar door
duur van de wandeling: ongeveer 2 uur
voor: groepen van maximum 25 personen, minimum 10

Natuurgids Trees Deprest neemt je mee op wandeling in de omgeving van Amandel of het provinciaal domein De Baliekouter.  De wandeling is aangepast aan het seizoen.  Je kan ook kiezen voor een dauwwandeling (’s morgens vroeg).

5. Geuren- en kleurenwandeling: de wereld van het parfum

‘Als geur net als kleur zichtbaar was, zou de zomertuin zich hullen in regenboogwolken’
(Robert Bridges)

SSL17954

periode: april tot en met september
duur van de wandeling: 2 uur
voor: groepen van maximum 25 personen, minimum 10

Kijken, ruiken en genieten! Gids Magda Vanhoutte neemt je mee op een prikkelende wandeling tussen de bloemen, planten, bomen en kruiden in de directe omgeving van Amandel. De geuren leiden je naar de wondere wereld van parfums en parfumeurs, naar verhalen over rituelen en hygiëne door de eeuwen heen. Magda vertelt over soorten geuren en geeft parfumtips.
De wandeling volgt de seizoenen: denk aan de bloesemtijd in april, de uitbundige bloei van rozen in mei en juni, aan de warme kleuren van de volle zomer. Kan je de kleuren al ruiken?

 

6. Vroeg-ochtendwandeling met een vogelkenner

15-08-roodborst-1000-1b.jpg

periode: tussen 15 april en 15 mei
duur van de wandeling: 2 uur
voor: groepen van maximum 20 personen, minimum 8

Vroeg uit de veren voor deze wandeling. Omstreeks 5u30 duikt vogelkenner Yves Baptiste het bos in aan het Provinciedomein Baliekouter. Volg hem en je zal er geen spijt van krijgen. Er gaat een onweerstaanbaar optimisme uit van de geluiden die onze vele zangvogels ten gehore brengen. Yves maakt je er attent op. Welke vogel zingt welk lied? Heel boeiend, sfeervol en leerrijk tegelijk.
Na de wandeling volgt een stevig ontbijt in Amandel!

 

7. In de voetsporen van André Demedts

Wandel samen met Bert De Smet (museumcoördinator André Demedtshuis) het André Demedtspad (10,6 km). Tijdens deze prachtige wandeling doorheen Sint-Baafs-Vijve en Wakken ontdek je de link tussen het landschap en de schrijver-dichter en cultuurpromotor André Demedts.
Er is hierbij mogelijkheid tot bezoek aan het André Demedtshuis, ook buiten de openingsuren.

info over André Demedts via www.andredemedts.be.
periode: hele jaar mogelijk

 

8. Sint-Baafs-Vijve anders bekeken: historische wandeling

IMG_3736.JPG

duur: 1,5 uur / in combinatie met Demedtsmuseum: 2,5 uur
voor: groepen van maximum 25 personen

De dorpskern van Sint-Baafs-Vijve leer je nu pas écht kennen. Historicus Bert De Smet focust op de lokale geschiedenis maar verwijst ook naar de actualiteit. Bert vertelt onder meer over de geschiedenis van Sint-Baafs-Vijve, de Sint-Bavokerk, het André Demedtshuis, het vernieuwde glasraam in OC Den Aert en de wijdvermaarde ‘Hondenzwemming’.


Een korte dorpswandeling op maat of een bezoek aan het Demedtsmuseum is hier ook mogelijk.

Of combineer deze wandeling met – bijvoorbeeld een fietstocht en een stop in Amandel: ontbijt, koffie met taart, drankje… Er zijn heel wat leuke combinaties. Contacteer ons!

 

9. Tussen Mandel en Leie: begeleide wandelingen

louise 010.jpg

duur van 1 wandeling: 1 à 1,5 uur /
een mix van 2 wandelingen: 2,5 uur

In de omgeving van Amandel kan je mooie wandelingen maken. We bieden verschillende thema’s aan:

– Over de dorpen en hun verleden: een lus langsheen historische hoeven zoals Blauw Kasteelken, Goed Ter Roopoorte, Goed Wambeke, Goed Ter Mote, … De gids vertelt historische wist-je-datjes, legendes en anekdotes aangaande het meest afgelegen deel van Sint-Baafs-Vijve.

– Ben je meer geïnteresseerd in natuur? Dan kan je opteren voor een begeleide wandeling in het Provinciedomein Baliekouter.

 

10. Rondleiding door de boomgaarden Wolfcarius

2016-01-01 15.21.46.jpg

periode: het hele jaar door
duur van de wandeling: 1 uur
voor: groepen van maximum 25 personen, minimum 10

Amandel ligt geborgen tussen appel- en perenbomen. Het fruitteeltbedrijf van Gilbert en Christ Wolfcarius (WFT) is gespecialiseerd in het leveren van appels en peren op bestelling. Dit familiebedrijf heeft een echte passie voor hardfruit. In de maanden april en mei staan de boomgaarden in volle bloei. Op de wandeling loodst een gids je doorheen deze prachtige plantages. Maar ook in de andere periodes zijn ze het bezoeken waard. Een boomgaard is altijd schoon.

 

11. Bezoek aan de zelfpluktuin O’Bio

blauwe bessen

periode: de beste periode voor een bezoek is mei tot en met september. Maar het kan ook vanaf de vroege lente en, indien gewenst, het hele jaar door.
duur: 1,5 uur (of aangepast naar wens)
voor: groepen van maximum 40 personen, minimum 16

Amandels overbuur is het biologisch fruitteeltbedrijf O’Bio. Daar worden allerlei soorten bessen geteeld: blauwe bessen, braambessen, loganbessen, kiwibessen, Japanse wijnbessen, goji bessen, frambozen, stekelbessen…. O’Bio pakt problemen met insecten steeds op een biologische manier aan. Tijdens de rondleiding verneem je alles over de plantages en de zelfpluktuin. Bijzonder interessant voor wie van rode vitamientjes houdt.