Wandelingen met een extra

Amandel werkt samen met enkele goede gidsen. We hebben verschillende thema’s in de aanbieding, leuk voor zowel natuurliefhebbers als voor wie vooral geïnteresseerd is in geschiedenis of weetjes over de streek.
Ook combinaties van modules zijn mogelijk. Combineer bijvoorbeeld een wandeling met een workshop, een concertje of een bezoek. We bieden ook toffe zoektochten aan die vertrekken vanuit Amandel. Contacteer ons voor een programma op maat van je vereniging, familie of vriendengroep! 

Alle begeleide wandelingen die hieronder opgesomd zijn, hebben een start, tussenstop of afsluiting in Amandel. Je kan er genieten van een drankje. Je kan er ook terecht voor koffie met taart, een ontbijt, broodbuffet…
Ook wandelingen die je op eigen houtje maakt, kan je – mits afspraak – combineren met een stop in Amandel.

 

1. Geuren- en kleurenarrangement

‘Als geur net als kleur zichtbaar was, zou de zomertuin zich hullen in regenboogwolken’
(Robert Bridges)

SSL17954

periode: april tot en met september
duur van de wandeling: 2 uur
voor: groepen van maximum 25 personen, minimum 10

Kijken, ruiken en genieten! Gids Magda Vanhoutte neemt je mee op een prikkelende wandeling tussen de bloemen, planten, bomen en kruiden in de directe omgeving van Amandel. De geuren leiden je naar de wondere wereld van parfums en parfumeurs, naar verhalen over rituelen en hygiëne door de eeuwen heen. Magda vertelt over soorten geuren en geeft parfumtips.
De wandeling volgt de seizoenen: denk aan de bloesemtijd in april, de uitbundige bloei van rozen in mei en juni, aan de warme kleuren van de volle zomer. Kan je de kleuren al ruiken?

 

2. Wandeling met proevertjes uit de natuur

17-04-amandel-1500-05

periode: 1 april tot 1 november
duur van de wandeling: 2 uur
voor: groepen van maximum 20 personen, minimum 10

Je kan de natuur zien, horen, ruiken, .. én proeven. Natuurgids Trees Deprest neemt je mee op een ‘proevertjes’-wandeling in het Provinciedomein Baliekouter. Hier en daar biedt zij een natuurhapje aan. Er valt heel wat te weten over het landschap, de bomen, planten, vogels, vlinders… Trees toont aan hoezeer we de natuur nog altijd nodig hebben.
Deze wandeling is aangepast aan het seizoen.

 

3. Samen wandelen en natuurhapjes maken (workshop)

zuring

periode: 1 april tot 1 november
duur van de wandeling: 1 uur, duur van de workshop: 1 uur
voor: groepen van maximum 20 personen, minimum 10

Natuurgids Trees Deprest neemt je mee op wandel en laat je kennis maken met eetbare wilde planten. Met de planten die onderweg werden verzameld, maak je een eenvoudig maar lekker proevertje: aperitiefhapje, dipsaus, pannenkoek, droog koekje, thee, soep… Om comfortabel te kokkerellen wordt de groep opgedeeld in kleine groepjes van 3 of 4 personen. Tot slot van de workshop kan iedereen van alles proeven.
Let wel: deze proevertjes vormen geen volledige maaltijd.

 

 4. Poëtische natuurwandeling

SSL19740.JPG

‘De meeste bomen

zijn open boekjes.

Je weet hoe het

elk jaar weer afloopt.

En toch.  En toch.

En toch lees je ze

elke keer opnieuw.’

(Geert De Kockere)

duur van de wandeling: 2 uur
voor: groepen van maximum 20 personen, minimum 10

Hoe kan je de schoonheid van de natuur beter benadrukken dan met een vleugje poëzie? Trees Deprest staat stil bij al het moois dat de natuur te bieden heeft. Ze laat zich inspireren en koppelt citaten of gedichten aan al wat ze ziet. Af en toe is daar zelfs een sprookje of een mythe bij. Deze stemmige wandeling is perfect voor wie van rust en taal houdt. Bij speciale gelegenheden kan deze wandeling nét dat ietsje meer bieden: gedichtendag, Valentijn, een zwoele zomeravond of één van die prachtige lentedagen waarop de bloesems ontluiken.

 

5. Leven in de tuin

april2010 040.jpg

Wil je graag wat meer leven brengen in je tuin? Kom dan luisteren naar de tips van Trees Deprest en leer hoe je met kleine ingrepen je tuin kan omtoveren tot een paradijs voor vogels, vlinders, bijen, padden… Bij mooi weer gaat alles buiten door.  Trees neemt je mee door de bloeiende boomgaarden in en rondom de tuin van Amandel.

 

6. Vroeg-ochtendwandeling met een vogelkenner

15-08-roodborst-1000-1b.jpg

periode: tussen 15 april en 15 mei
duur van de wandeling: 2 uur
voor: groepen van maximum 20 personen, minimum 8

Vroeg uit de veren voor deze wandeling. Omstreeks 5u30 duikt vogelkenner Yves Baptiste het bos in aan het Provinciedomein Baliekouter. Volg hem en je zal er geen spijt van krijgen. Er gaat een onweerstaanbaar optimisme uit van de geluiden die onze vele zangvogels ten gehore brengen. Yves maakt je er attent op. Welke vogel zingt welk lied? Heel boeiend, sfeervol en leerrijk tegelijk.
Na de wandeling volgt een stevig ontbijt in Amandel!

 

7. In de voetsporen van André Demedts 

Wandel samen met Bert De Smet (museumcoördinator André Demedtshuis) het André Demedtspad (10,6 km). Tijdens deze prachtige wandeling doorheen Sint-Baafs-Vijve en Wakken ontdek je de link tussen het landschap en de schrijver-dichter en cultuurpromotor André Demedts.
Er is hierbij mogelijkheid tot bezoek aan het André Demedtshuis, ook buiten de openingsuren.

info over André Demedts via www.andredemedts.be.
periode: hele jaar mogelijk

 

8. Sint-Baafs-Vijve anders bekeken: historische wandeling

IMG_3736.JPG

duur: 1,5 uur / in combinatie met Demedtsmuseum: 2,5 uur
voor: groepen van maximum 25 personen

De dorpskern van Sint-Baafs-Vijve leer je nu pas écht kennen. Historicus Bert De Smet focust op de lokale geschiedenis maar verwijst ook naar de actualiteit. Bert vertelt onder meer over de geschiedenis van Sint-Baafs-Vijve, de Sint-Bavokerk, het André Demedtshuis, het vernieuwde glasraam in OC Den Aert en de wijdvermaarde ‘Hondenzwemming’.


Een korte dorpswandeling op maat of een bezoek aan het Demedtsmuseum is hier ook mogelijk.

Of combineer deze wandeling met – bijvoorbeeld een fietstocht en een stop in Amandel: ontbijt, koffie met taart, drankje… Er zijn heel wat leuke combinaties. Contacteer ons!

 

9. Tussen Mandel en Leie: begeleide wandelingen

louise 010.jpg

duur van 1 wandeling: 1 à 1,5 uur /
een mix van 2 wandelingen: 2,5 uur

In de omgeving van Amandel kan je mooie wandelingen maken. We bieden verschillende thema’s aan:

– Over de dorpen en hun verleden: een lus langsheen historische hoeven zoals Blauw Kasteelken, Goed Ter Roopoorte, Goed Wambeke, Goed Ter Mote, … De gids vertelt historische wist-je-datjes, legendes en anekdotes aangaande het meest afgelegen deel van Sint-Baafs-Vijve.

– Ben je meer geïnteresseerd in natuur? Dan kan je opteren voor een begeleide wandeling in het Provinciedomein Baliekouter.

 

10. Bezoek aan de boomgaarden Wolfcarius

2016-01-01 15.21.46.jpg

periode: het hele jaar door
duur van de wandeling: 1 uur
voor: groepen van maximum 25 personen, minimum 10

Amandel ligt geborgen tussen appel- en perenbomen. Het fruitteeltbedrijf van Gilbert en Christ Wolfcarius (WFT) is gespecialiseerd in het leveren van appels en peren op bestelling. Dit familiebedrijf heeft een echte passie voor hardfruit. In de maanden april en mei staan de boomgaarden in volle bloei. Op de wandeling loodst een gids je doorheen deze prachtige plantages. Maar ook in de andere periodes zijn ze het bezoeken waard. Een boomgaard is altijd schoon.

 

11. Bezoek aan de zelfpluktuin O’Bio

blauwe bessen

periode: de beste periode voor een bezoek is mei tot en met september. Maar het kan ook vanaf de vroege lente en, indien gewenst, het hele jaar door.
duur: 1,5 uur (of aangepast naar wens)
voor: groepen van maximum 40 personen, minimum 16

Amandels overbuur is het biologisch fruitteeltbedrijf O’Bio. Daar worden allerlei soorten bessen geteeld: blauwe bessen, braambessen, loganbessen, kiwibessen, Japanse wijnbessen, goji bessen, frambozen, stekelbessen…. O’Bio pakt problemen met insecten steeds op een biologische manier aan. Tijdens de rondleiding verneem je alles over de plantages en de zelfpluktuin. Bijzonder interessant voor wie van rode vitamientjes houdt.

 

12. Vlaswandeling: van lijnzaad tot linnen

Op deze wandeling kom je alles te weten over vlas. Met gids Rita Latrez ga je de restanten bezoeken van het bloeiende vlasverleden van ons dorp, langsheen verrassend mooie plekjes in de omgeving van de Leie.

 

13. Bezoek aan de Goethalsmolen in Wakken

duur van het bezoek: 2 uur
voor: groepen van maximum 20 personen

De Goethalsmolen, opgetrokken uit paarsrode baksteen, is een opvallend merkteken in de Wakkense dorpskern. Deze molen is een belangrijke getuigenis van de economische bedrijvigheid in het dorp: het malen van granen en de productie van olie. De molen werd in 1787 gebouwd, oorspronkelijk in hout – later in steen en is sinds 2012 prachtig gerestaureerd. Kris Goethals en heemkundige Ludwig Vankeirsbilck geven een boeiende rondleiding. Durf je een stevige klim aan? Je bezoekt zes zolders. Helemaal boven wacht je een adembenemend vergezicht: maar liefst 8 kerktorens uit de omliggende gemeenten kan je van daaruit spotten.

Dit molenbezoek kan gecombineerd worden met een wandeling of fietstocht vanuit Amandel. Prijs naargelang de combinatiekeuze.

 

14. Zoektochten

Zoektocht met kompas

duur: 1,5 à 2 uur – niet mogelijk in het donker
voor: teambuilding/familie/vrienden/vereniging

Twee groepen speurneuzen vertrekken vanuit Amandel. Welke groep komt als eerste terug aan? Maar vooral: moeten we links of nemen we rechts? Ontcijfer de instructies aan de hand van heuse kaartleestechnieken en gebruik het kompas. Je krijgt cryptische tekeningen voorgeschoteld, omschrijvingen en allerlei codes. Onderweg zijn er ook opdrachten te vervullen. Je hoeft niet Sherlock Holmes te heten om de weg te vinden. Toch?