Wandelingen en gidsbeurten

Amandel werkt samen met enkele goede gidsen. We hebben verschillende thema’s in de aanbieding, leuk voor zowel tuin- als natuurliefhebbers als voor wie vooral geïnteresseerd is in weetjes over de omgeving .
Ook combinaties van modules zijn mogelijk. Combineer bijvoorbeeld een wandeling met een workshop, een concertje of een bezoek. Contacteer ons voor een programma op maat van je vereniging, familie of vriendengroep! 

Alle gidsbeurten die hieronder opgesomd zijn, vinden plaats in Amandel of hebben er een start, tussenstop of afsluiting. Je kan er genieten van een drankje of je kan er terecht voor koffie met taart, een ontbijt, broodbuffet…
Ook wandelingen die je op eigen houtje maakt, kan je – mits afspraak – combineren met een stop in Amandel.

1. Tuinwandeling met Jan

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is 2021-06-10-zwin-081.jpg

periode: 1 april tot 1 november. 
duur van de wandeling: volgens afspraak
voor kleine groep

Toen Jan op de oude boerderij kwam wonen, stonden er amper een vijftal bomen.  Gedurende dertig jaar plantte Jan die tuinaanlegger is, een enorme variëteit aan bomen, planten en bloemen op het domein van 2 ha. Wil je met de eigenaar zelf op stap in de tuin? Jan vertelt over de bijenvriendelijke tuin en over de aparte bomen of planten. Herken je kruiden zoals daslook ?  Ken je een amandelboom, moerbei, kweepeer of pauwlonia? Wil je wat tips voor een natuurvriendelijke tuin, geschikte bodembedekkers, een bloemenweide,…?  Ook de plantenwaterzuivering komt aan bod.  Een boeiende tocht voor de gepassioneerde tuinliefhebber.

2. Literaire wandeling in de Amandeltuin 

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is 2020-06-11-amandel-41.jpg

periode: 1 april tot 1 november
duur van de wandeling: 1,5 à 2 uur
voor groepen van maximum 20 personen, minimum 10

Planten, bomen en bloemen zijn een bron van inspiratie in de literatuur.  Gedichten, mythes, citaten worden gebracht door een boeiende vertelster. Daarnaast is het ook een ontdekkingstocht van aparte bomen, kruiden en planten.  Trees Deprest neemt je mee op een meeslepende tocht. Voor de natuurliefhebber die ook van een mooi verhaal of een stukje poëzie houdt .

3. Lyrische lentepromenade : tussen de bloesemende fruitbomen

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is mg_0084.jpg

‘Hoe doodeenvoudig

verscheen vandaag de lente:

een zachtblauwe lucht.’

Issa (Kobayashi Yataro 1763 – 1827)

periode: 10 april tot 15 mei
duur van de wandeling: 1,5 à 2 uur
voor groepen van maximum 20 personen, minimum 12

Wandelen tussen de bloesemende fruitbomen.  De lente beleven met alle zintuigen. Genieten van sfeervolle voorjaars- en natuurpoëzie gebracht door Geert Tallieu. Na de wandeling (ongeveer 2 uur) wacht er lekkers in Amandel.

Een wandeling met literatuur en poëzie kan het hele jaar door.  Maar de inhoud en route variëren volgens de seizoenen.  Laat ons jouw wensen weten.

4. Met natuurgids Trees in de Amandeltuin 

WP_20180525_017

periode: 1 april tot 1 november
duur van de wandeling: 1,5 à 2 uur
voor groepen van maximum 20 personen, minimum 10

Natuurgids Trees Deprest neemt je mee op een wandeling in de tuin van Amandel zelf. In de tuin is de variatie aan planten, bloemen en bomen groot. Het accent ligt op de bloemen en planten van het seizoen.  Als natuurgids zal Trees het hierbij ongetwijfeld ook over kruiden of wilde planten hebben en hun belang voor dier en mens.

5. Landschapswandeling met natuurgids Trees 

teeuwkesbrugclaerhoutwilly

periode: hele jaar door
duur van de wandeling: ongeveer 2 uur
voor: groepen van maximum 25 personen, minimum 10

Natuurgids Trees Deprest neemt je mee op wandeling in de omgeving van Amandel of het provinciaal domein De Baliekouter.  De wandeling is aangepast aan het seizoen.  Je kan ook kiezen voor een dauwwandeling (zie verder).

6. Geuren- en kleurenwandeling: de wereld van het parfum

‘Als geur net als kleur zichtbaar was, zou de zomertuin zich hullen in regenboogwolken’
(Robert Bridges)

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is 2021-06-10-zwin-032.jpg

periode: april tot en met september
duur van de wandeling: 2 uur
voor: groepen van maximum 25 personen, minimum 10

Kijken, ruiken en genieten! Gids Magda Vanhoutte neemt je mee op een prikkelende wandeling tussen de bloemen, planten, bomen en kruiden in de directe omgeving van Amandel. De geuren leiden je naar de wondere wereld van parfums en parfumeurs, naar verhalen over rituelen en hygiëne door de eeuwen heen. Magda vertelt over soorten geuren en geeft parfumtips.
De wandeling volgt de seizoenen: denk aan de bloesemtijd in april, de uitbundige bloei van rozen in mei en juni, aan de warme kleuren van de volle zomer. Kan je de kleuren al ruiken?

7. Dauwwandeling met natuurgids

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is 20210116_083603.jpg

duur van de wandeling: 2 uur
voor: groepen van maximum 20 personen

Vroeg uit de veren voor deze wandeling.  Natuurgids Trees Deprest neemt je mee voor een vroege wandeling (startuur volgens afspraak) in de buurt van Amandel en de het Provinciaal Domein de Baliekouter.  Trees deelt haar kennis van planten, bomen en vogels onderweg.  Een boeiende, verrassende tocht waarover kan nagepraat worden bij een stevig ontbijt in Amandel.

8. Tussen Mandel en Leie: begeleide wandeling

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is zichtopkerk.jpg

duur van 1 wandeling: 1 à 1,5 uur /
een mix van 2 wandelingen: 2,5 uur

In de omgeving van Amandel kan je mooie wandelingen maken. We bieden verschillende thema’s aan:

– Over de dorpen en hun verleden: een lus langsheen historische hoeven zoals Blauw Kasteelken, Goed Ter Roopoorte, Goed Wambeke, Goed Ter Mote, … De gids vertelt historische wist-je-datjes, legendes en anekdotes aangaande het meest afgelegen deel van Sint-Baafs-Vijve.

– Ben je meer geïnteresseerd in natuur? Dan kan je opteren voor een begeleide wandeling in het Provinciedomein Baliekouter.

9. Rondleiding door de boomgaarden Wolfcarius

2016-01-01 15.21.46.jpg

periode: het hele jaar door
duur van de wandeling: 1 uur
voor: groepen van maximum 25 personen, minimum 10

Amandel ligt geborgen tussen appel- en perenbomen. Het fruitteeltbedrijf van Gilbert en Christ Wolfcarius (WFT) is gespecialiseerd in het leveren van appels en peren op bestelling. Dit familiebedrijf heeft een echte passie voor hardfruit. In de maanden april en mei staan de boomgaarden in volle bloei. Op de wandeling loodst een gids je doorheen deze prachtige plantages. Maar ook in de andere periodes zijn ze het bezoeken waard. Een boomgaard is altijd schoon.

10. Geheimzinnige avondwandeling: mysterie in de Mandelvallei

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is mysterieindemandelvallei.jpg

voor groepen van maximum 20 personen, minimum 10

Een geheimzinnige tocht door het duister van de Mandelvallei. Wie durft mee op stap?  Minne Claus vertelt onderweg spookverhalen en legendes die zich afspelen in de omgeving van Amandel. De mysteries van de Mandelvallei zijn gebaseerd op oude volksverhalen uit de streek. Een meeslepende ervaring!