Wandelingen met een extra

 

Amandel werkt samen met enkele goede gidsen die zowel de interesse van de natuurliefhebber als van wie geïnteresseerd is in de geschiedenis en weetjes van de streek kunnen prikkelen.  Een programma op maat is mogelijk: een wandeling in combinatie met bv. een bezoek aan O’Bio met rondleiding in de zelfpluktuin, een rondleiding in de appel- en perenboomgaard van fruitteler Wolfcarius, een bezoek aan het André Demedtshuis, een workshop met kruiden, een kookworkshop, een concertje… Er zijn ook zoektochten die vertekken vanuit Amandel: heel tof om met vrienden te doen.  Vraag een voorstel op maat voor jouw vereniging of vriendengroep.

De begeleide wandelingen hebben een start, tussenstop of afsluiting in Amandel.  Hier kan je genieten van een drankje.  Je kan er ook terecht voor koffie met taart, een ontbijt, broodbuffet…Ook wandelingen op eigen houtje kan je – mits afspraak – combineren met een stop in Amandel.

1. Geuren- en kleurenwandeling 

‘Als geur net als kleur zichtbaar was, zou de zomertuin zich hullen in regenboogwolken’ 
Robert Bridgesn
Gids 
Magda Vanhoutte neemt je mee op een wandeling tussen de bloemen, planten, bomen en kruiden in de directe omgeving van ‘Amandel’.  Wie bloemen zegt, denkt aan geuren en kleuren.  Geuren leiden ons naar de wondere wereld van de parfums en parfumeurs, naar rituelen en hygiëne door de eeuwen heen, naar soorten geuren en parfumtips…

De wandeling volgt het seizoen: de bloesemtijd in april, de uitbundige bloei van de vele rozen in mei en juni, de warme kleuren van de volle zomer.

Het zintuigelijk genieten zet zich verder bij het culinaire nagenieten in ‘Amandel’.

Maximum 25 personen
De wandeling duurt ongeveer 2 uur
Periode: april tot en met september

2. Wandeling met proevertjes uit de natuur

Je kan de natuur zien, horen, ruiken, .. én proeven. Natuurgids Trees Deprest neemt jullie mee voor een verrassende wandeling in het Provinciaal Domein De Baliekouter. Zij deelt met jou boeiende weetjes over bomen, planten, vogels, vlinders, landschap,… Tegelijk laat ze zien hoezeer wij de natuur nodig hebben. Hier en daar biedt zij je ook een natuurhapje aan. Deze wandeling is aangepast aan het seizoen.

Maximum 20 personen
Duur wandeling: 2 uur
Periode: 1 april – 1 november

3. Samen wandelen en natuurhapjes maken (workshop).

Natuurgids Trees Deprest neemt jullie mee op wandel en laat je kennis maken met eetbare wilde planten. Met de planten die jullie onderweg verzamelen, maak je daarna in groepjes van 3 of 4 een eenvoudig maar lekker proevertje. Dat kan een aperitiefhapje, dipsaus, pannenkoek, droog koekje, thee, soep, enz… zijn.   Op het eind kan iedereen van alles proeven.

Noot: deze proevertjes vormen geen volledige maaltijd!

Max  20 personen
Duur : minimum 2 uur (1u wandeling en 1u workshop)
Periode: 1 april – 1 november

 4. Poëtische natuurwandeling
SSL19740.JPG

De meeste bomen
zijn open boekjes.
Je weet hoe het
elk jaar weer afloopt.

En toch.
En toch lees je ze
elke keer opnieuw.
Geert De Kockere

Hoe kan je de schoonheid van de natuur beter uitdrukken dan met een vleugje poëzie?
Tijdens deze wandeling in het Provinciaal domein Baliekouter houdt Trees Deprest halt bij het moois dat zich aanbiedt en probeert ze er een passend citaat of gedicht(je) aan te koppelen. Of mag het ook een sprookje of mythe zijn? Stemmige wandeling voor wie van rust en taal houdt.

Max 20 personen

5. Leven in de tuin

april2010 040.jpgWil je graag meer leven in je tuin? Kom dan luisteren naar de tips van Trees en leer hoe je met kleine ingrepen van je tuin een paradijs voor vogels, vlinders, bijen, padden,…. kan maken. Bij mooi weer gaat alles buiten door.  Trees neemt je mee door de bloeiende boomgaarden in de buurt en in de tuin van Amandel.

 

 

 

 

6. Vroegochtendwandeling met een vogelkenner

15-08-roodborst-1000-1b.jpg

Op een nevelige ochtend om 5,30u neemt vogelkenner Yves Baptiste je mee naar het bos. Je raakt er versteld van de grote variatie aan vogelgeluiden die verschillende zangvogels ten gehore brengen…. Deze vroegochtend-wandeling dompelt je in een speciale sfeer door het onweerstaanbaar optimisme dat uitgaat van het concert van onze vogels.  Kortom, een topbelevenis!

Wandeling met als afsluiter een stevig ontbijt in ‘Amandel’
Minimum 8 personen, maximum 25 personen
Periode: tussen 15 april en 15 mei

7. In de voetsporen van André Demedts 

Wandel samen met Bert De Smet (museumcoördinator André Demedtshuis) het André Demedtspad (10,6 km). Tijdens een prachtige wandeling doorheen Sint-Baafs-Vijve en Wakken ontdek je de link tussen het landschap en schrijver-dichter en cultuurpromotor André Demedts. Er is hierbij mogelijkheid tot bezoek aan het André Demedtshuis, ook buiten de openingsuren.

Info over André Demedts via www.andredemedts.be.

Periode: hele jaar mogelijk

8. Sint-Baafs-Vijve anders bekeken

IMG_3736.JPGOntdek met historicus Bert De Smet de dorpskern van Sint-Baafs-Vijve. Focus ligt op de lokale geschiedenis, maar met flink wat verwijzingen naar de actualiteit. Bert vertelt onder andere meer over de geschiedenis van Sint-Baafs-Vijve, de Sint-Bavokerk, het André Demedtshuis, het vernieuwde glasraam in OC Den Aert en de wijdvermaarde Hondenzwemming. Een korte dorpswandeling op maat is hier ook mogelijk.

Duur: 1,5 uur
Periode: hele jaar mogelijk

Mogelijkheden bij fietstocht of wagen om te combineren met Amandel: start met ontbijt, koffie met taart, drankje…Combinatie met andere modules mogelijk!

9. Tussen Mandel en Leie

louise 010.jpgBoeiende begeleide wandeling naar keuze in omgeving van Amandel.  Naargelang de interesse of tijdspanne kan je kiezen tussen verschillende mogelijkheden: ligt jouw interesse meer in het verleden van ons dorp dan is de lus  langs de historische hoeven Blauw Kasteelken, Goed Ter Roopoorte, Goed Wambeke, Goed Ter Mote,… iets voor jou (1u à 1,5u).  Ben je meer geïnteresseerd in natuur, dan kan je opteren voor een begeleide wandeling in het Provinciaal Domein De  Baliekouter (1 à 1,5u).  Wil je beide wandelingen combineren, dan heb je een perfecte mix (2,5 u).

Periode: hele jaar mogelijk
Diverse gidsen ter beschikking.

10. Bezoek aan de boomgaarden Wolfcarius

Het fruitteeltbedrijf van Gilbert en Christ Wolfcarius (WFT) is gespecialiseerd in het leveren van appels en peren op bestelling.  Een familiebedrijf met een echte passie voor hardfruit. In de maanden april en mei staan de boomgaarden in bloei.  Amandel ligt verscholen tussen de bloeiende appel- en perenbomen.  Een bezoek is dan een echte belevenis.  Maar ook in de andere periodes is een wandeling door de plantages een bezoek meer dan waard.

2016-01-01 15.21.46.jpg

Duur wandeling door de boomgaarden met gids: 1u
Periode: hele jaar door
Max 25 personen

 

 

 

11. Bezoek aan de zelfpluktuin O’Bio

blauwe bessenO’Bio is een biologisch fruitteeltbedrijf waar allerlei soorten bessen worden geteeld: blauwe bessen, braambessen, loganbessen, kiwibessen, Japanse wijnbessen, gojibessen, frambozen, stekelbessen,… O’Bio zoekt steeds naar manieren om problemen met insecten op een biologische manier aan te pakken.  Tijdens een boeiende rondleiding verneem je alles over de plantages en de zelfpluktuin.  Amandel is gelegen aan de overkant van de straat.

Duur rondleiding: 1,5 u (kan aangepast worden)
Minimum 16 personen, maximum 40 personen
Periode: beste periode is mei tot september.  Maar kan ook vanaf de vroege lente en indien gewenst het hele jaar door.

12. Vlaswandeling (vanaf 2018)

Een wandeling die je voert langs verrassende mooie plekjes in de omgeving van de Leie. Met de gids Rita Latrez breng je onderweg een bezoek aan de restanten van het vlasverleden van ons dorp. Je komt van haar alles over vlas te weten: van lijnzaad tot linnen.

13. Zoektochten

zie onder ‘Ietsje apart’