Workshops

  • Workshops met kruiden
  • Ayurveda en massage
  • Workshops met koffie
  • Bloemschikken
  • Kookworkshops

 

WORKSHOPS MET KRUIDEN

Lesgeefster is Vanessa Soete, oprichtster van ’t Soete Kruidje.  Vanessa heeft een opleiding als herborist gevolgd en heeft ondertussen een degelijke kruidenkennis opgebouwd. Zij staat bij haar lezingen en workshops stil bij de culinaire, medicinale en cosmetische mogelijkheden die de natuur ons te bieden heeft.  Hoe maak je siropen, zalven, crèmes, parfum, kruidenkoekjes, zepen, natuurlijke make-up… ?  Hoe stel je een eigen thee samen ?  Welke heilzame werking hebben de kruiden uit mijn tuin?

Er is een ruime keuze aan workshops.

Aantal personen: maximum 25.  Uitzonderingen hierop zijn bij de workshop zelf vermeld.

Locatie: Amandel, Driekoningenstraat 11 te Sint-Baafs-Vijve

Deze workshops kan je perfect combineren met de geuren- en kleurenwandeling.  Een boeiende dagactiviteit voor jouw vereniging of vriendengroepje.   

 

Eigen make-up makenmake-up

Je maakt twee kleuren oogschaduw en lipgloss/lipstick.  Ook andere make-upproducten worden gedemonstreerd.  Een zeer leuke workshop als je bepaalde feesten in het vooruitzicht hebt. Duur: 2u à 2,5 u.

 

Zelf een siroop makensiroop.jpg

Tijdens deze workshop maakt Vanessa je wegwijs in zowel culinaire als medicinale   siropen.  Tijdens de winterperiode kan deze siroop heel goed van pas komen!  Duur: 2u à 2,5u.

 

 

Nacht- en dagcrème makendagcrème

Fijn toch om zelf je crème voor dagelijks gebruik te maken… Max 20 personen.  Duur: 2u à 2,5u.

 

 

Badverzorginsproducten maken douchegel

Tijdens deze workshop kan men kiezen tussen het maken van een douchegel of een badcreamer. Duur: 2u à 2,5u.

 

 

Natuurlijke EHBO-koffer samenstellenehbo-kit

Hoe kan je met eenvoudige middelen een aantal kwalen verhelpen?  Vanessa start met een rondleiding in de tuin en omgeving en vertelt welke planten je hierbij kan gebruiken.  De werking van verschillende oliën wordt toegelicht.  Naar keuze kan je een hoestzalf, een wondzalf of een zalf voor vermoeide benen maken. Duur: 2u à 2,5u.

 

 

Parfum makenparfum.jpg

Nee, geen merkparfum maar een heerlijk, natuurlijk parfum.  Dat is het verrassend resultaat van deze workshop. Max 15 personen.  Duur: 2u à 2,5u.

 

 

Kruidenatelier

kruidenatelierAltijd tof om met een zelfgemaakt geschenk iemand blij te maken.  Dat is het opzet van deze workshop.  Of misschien vind je het gewoon leuk om jezelf ermee te verwennen.  Waarom niet?  Je maakt een ‘kruidig’ geschenk naar keuze: een culinair pakket (kruidenolie + kruidenazijn + kruidenzout) of een cosmetisch pakket (douchegel + badcreamer + massageolie).  Duur: 2u à 2,5u.

 

Lezing ‘kruiden drogen en verwerken’ 

Vanessa vertelt tijdens deze workshop over alle mogelijke verwerkingsvormen om de kruiden uit je eigen tuin te verwerken en bewaren.  Een provencaalse kruidenmengeling drogen, kruidenpoeders maken, een kruidenolie of azijn, kruiden invriezen, het komt allemaal aan bod.  Max 40 personen.   Duur: 2u

 

 

 

ayurveda2.pngayurveda.jpg

AYURVEDA & MASSAGE

Lesgeefster is Maureen Dobbelaere.  Maureen volgde een tiental jaren Ayurvedische – en yoga-opleidingen in India.  Zij studeerde af aan de school van Ayurveda in Gent en is ook opgeleid in aromatherapie en voetreflexologie.  Vroeger was Maureen  werkzaam als juriste en fotografe, nu heeft ze gekozen voor haar grote passie en werkt ze als Ayurvedisch consulente.

In de voormiddag (10u – 12u) geeft Maureen een korte inleiding gegeven over de basisprincipes van Ayurveda aan de hand van een powerpointpresentatie.

In de namiddag (13u – 16u) demonstreert Maureen de aloude technieken van de  Ayurvedische massage

De kalmerende, harmoniserende vorm van massage met de herhalende beweging helpt om ons inlevingsvermogen te ontwikkelen en te verfijnen. Warme, geurige Oosterse olie wordt gebruikt in combinatie met een aantal etherische oliën.

Deze massage is voor jong en oud, voor genezing, verzachting en preventie en draagt bij aan de gezondmaking van weefsels en organen. Je huid, spieren, bloedvaten, spijsverteringsstelsel en zenuwstelsel hebben er veel baat bij.

Een aantal specifieke technieken zoals effleureren, kneden, tapoteren en de vloeiende vlinderbeweging komen aan bod.

Deze massage wordt als diep ontspannend en innig warm ervaren.

Aantal deelnemers: minimum 10; maximum 20.  Minder dan 10 kan mits aangepast tarief.

Meebrengen: badhanddoek, warme sokken en gemakkelijke kledij

Wie de smaak te pakken heeft kan ook zelf de massage aanleren in een lessenreeks van 6 bijeenkomsten. De deelnemers oefenen  2 per 2 bij elkaar. Maureen begeleidt de lessen.

 

 

 

 

Delft - Popcatepetl.png

WORKSHOPS MET KOFFIE

IMG_1348.jpgDeze koffieproeverij wordt gegeven door Barista kampioene Melanie Nunes. Melanie is sinds 2007 gebeten door de koffiemicrobe.  Eind 2008 veroverde zij de 1ste plaats io het Belgisch Barista  kampioenschap.  Na enkele jaren gewerkt te hebben in verschillende koffiebars in Vlaanderen als barista en shopmanager spitst zij zich nu vooral toe op het geven van barista workshops en coffee consulting.

Koffieproeverij (2 uur)

20160417_153036.jpgTijdens deze koffieproeverij maken de deelnemers kennis met de verschillende koffie origines en blends.  Zij krijgen tips & tricks mee om thuis beter koffie te zetten en leren hun eigen koffiesmaak ontdekken.

De deelnemers worden in groepjes verdeeld en beschikken per groep over hun eigen slow coffee filter materiaal. Ze leren de verschillende koffiesoorten opgieten en leren het belang van het soort water,temperatuur, verse koffiebonen en malingsgraden.

Barista initiatie (3 uur)

Alsfilter setup 02 Tropix.jpg het kriebelt om zelf aan de slag te gaan achter een professionele espressomachine, dan is deze initiatie iets voor jou.

Je krijgt namelijk de kans om zelf espresso’s te zetten, latte art aan te leren, de Italiaanse koffierecepten zelf te bereiden.. en dit allemaal onder het toeziende oog van Barista kampioene Melanie Nunes.  Tijdens deze barista initiatie vloeien theorie en praktijk in elkaar over en leer je al doende.

Full Barista Experience (6 uur)

Tijdens de voormiddag is er een cuppingsessie om koffie professioneel te leren proeven en te beoordelen.  Aan de hand van een cuppingsheet worden de verschillende koffiesoorten (origins) besproken.  Aan de hand van een powerpointpresentatie wordt het product koffie (historiek, origines, verwerking, branden,…) en de verschillende zetmethodes toegelicht.  Je krijgt tijdens de presentatie advies voor het beter bereiden van koffie thuis.

Na de lunchpauze gaan jullie zelf aan de slag op een professionele espressomachine met de hulp van Barista Kampioene Melanie Nunes.  Jullie leren espresso’s, cappuccino’s,… te zetten en latte art heeft geen geheimen meer.

Vraag naar de mogelijkheden en prijzen.

 

IMG_6999taartenfantasie.JPG

BLOEMSCHIKKEN

‘Geniet van een stukje natuur in huis waar je je eigen ziel in gestopt hebt’. Voor lesgeefster Maaike Putman is dit het uitgangspunt van haar workshop. De nadruk ligt op creativiteit, eigenheid en natuurlijke materialen. Belangrijk is een persoonlijke toets in het bloemstuk. Voorkennis is niet vereist. Iedereen kan deelnemen want Maaike begeleidt jou in een ontspannen sfeer.

Taartenfantasie 

Jullie maken bloementaartjes en kiezen jullie favoriete vormen en kleuren. Het resultaat zijn decoratiestukjes waar jullie nog lang plezier aan beleven.

Duur: 3u

Theekransje 

IMG_6964.JPGJullie maken een bloemenkrans volgens het seizoen of rond een bepaald thema. Dit wordt vast en zeker een blikvanger in jouw huis.

Duur: 3u

Een eigen toets 

IMG_5179.JPGJullie kunnen workshop aanvragen volgend een bepaald thema of seizoen: bv Pasen, Halloween, grafwerkje, herfststuk, lentefeest, feestversiering….Een leuke activiteit om samen met jouw vriendinnen in een sfeervol kader te doen.

Duur: 3u

Informeer ook eens naar onze extraatjes: een activiteit op maat van jouw groep en met een extraatje zoals bv een glaasje cava, afternoon tea …..

Bloemschikken voor kinderen (bv verjaardagsfeestje, communiefeest…)

IMG_6228.jpgWil je een andere invulling voor een verjaardagsfeestje? Kies dan voor deze creatieve namiddag. De kinderen maken een origineel werkje met bloemen waar de mama’s ook blij van worden! En we sluiten af met een drankje en een lekkernij.

Duur: 3u
Het niveau van de workshop is aangepast aan de leeftijd.

Ook bloemschikken voor tieners : bv nav moederdag, …

 

KOOKWORKSHOPS

 

Een creatieve en gezonde keuken met quinoa, spelt en roggeSSL19793

 

Bénédicte Verhofstede maakt heerlijke gezonde gerechten aangepast aan de seizoenen.  Zij gebruikt zelfgekweekte granen van haar bioboerderij.

 

 

Fleurige Afternoon TeaSSL19802

Hierbij spelen rozen en bloemen de hoofdrol.  Rozenthee, rozenlimo, gebak met eetbare bloemen…Bénédicte maakt een heerlijk gebak met meel van haar zelfgekweekte granen, versierd met eetbare bloemen en geserveerd met geurige zelfgemaakte drankjes.  Ook ideaal in combinatie met de geuren- en kleurenwandeling.